Beton Portál

Beton Portál

Földnedves beton

2023. október 13. - N.Ferenc

Földnedves beton

 

A földnedves beton (jelölése F1, régi szerint FN) a legszárazabb, vagyis legkevésbé nedves állagú változat a Magyar Szabvány által nevesített négy kategória közül. Viszonylag alacsony víztartalma miatt nehezen terül szét, ezért a bedolgozást követően el kell egyengetni. Tömörítése lapvibrátorral történik. A földnedves beton konzisztencia, azaz folyósság szerint osztályozva a legkevésbé folyós, tehát a legszilárdabb betonfajta. Állaga az erősen nyirkos földéhez hasonló. Ha tehát lassabban kötő, szárazabb betonra van szükségünk, a földnedves beton lesz a jó választás.

A friss beton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a konzisztencia. Ez a paraméter annak függvényében változik, hogy a beton receptúra milyen arányban tartalmaz cementet és vizet. A beton konzisztenciája a felhasználás szempontjából elsősorban a bedolgozhatóság miatt lényeges, de a szilárdságot is befolyásolja.

Azonos összetétel esetén a beton erőssége, szilárdsága a folyóssággal fordítottan arányos. Minél több egy keverékben a cement, annál erősebb lesz a beton (és annál drágább). Sűrűn vasalt szerkezeteket csak a képlékenyebb beton képes teljesen körbevenni. Minél folyósabb a beton, annál könnyebb a bedolgozása.

A földnedves betont lehet egy kicsit tárolni, mielőtt felhasználjuk. A házilag kikevert, betonkeverővel készített betont azon frissiben fel kell használni, nehogy idő előtt megkössön. Ezzel szemben ez a beton 1-2 óráig egészen jól megőrzi az állagát.

A földnedves beton néhány érdekessége a következő:

A földnedves beton a legkevésbé folyós, tehát a legszilárdabb betonfajta. Állaga az erősen nyirkos földéhez hasonló.
A friss beton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a konzisztencia, ami a beton receptúra milyen arányban tartalmaz cementet és vizet.
(jelölése F1, régi szerint FN) a legszárazabb, vagyis legkevésbé nedves állagú változat a Magyar Szabvány által nevesített négy kategória közül.
A földnedves beton viszonylag alacsony víztartalma miatt nehezen terül szét, ezért a bedolgozást követően el kell egyengetni.
A földnedves betont nem lehet szivattyúzni, nem pumpálható, talicskával lehet a beépítés helyszínére juttatni vagy bobcat-tel, rakodógéppel.
1-2 óra várakozást elvisel a massza a bedolgozás előtt.
A földnedves beton olcsóbb, mint a képlékenyebb betonfajták.
Lehet egy kicsit tárolni, mielőtt felhasználjuk.
A földnedves beton szállítására elegendő egy billenőplatós teherautó is.

Betonfajták konzisztencia (folyósság) szerint növekvő sorrendben:

földnedves (jele F1, vagy régebbi szerint FN)
kissé képlékeny (jele F2, vagy régebbi szerint KK)
képlékeny (jele F3, vagy régebbi szerint K); illetve F4, F5, F6 (régebbi szerint folyós, F)

Hol használják a leggyakrabban?

A földnedves betont számos építkezési munkálatban használják. Íme néhány példa, ahol a földnedves beton használata gyakori:

Zsalukövek bekötésére: A földnedves beton ideális választás lehet zsalukövek bekötéséhez.
Vasalt és vasalatlan szerkezetekhez: Egyszerű szerelőbetonhoz és megfelelő simítás mellett aljzatbetonokhoz is használható.
Kültéri betonfelületekhez: Megfelelő alapozás mellett kültéri betonfelületekhez (pl. járda, terasz) is alkalmazható.
Bizonyos alapokhoz: Megfelelő bedöngölés és bedolgozás esetében bizonyos alapokhoz (házalapok, oszloptartók) is használható.


Ezen kívül, a földnedves betont elsősorban olyan esetekben érdemes használni, ha viszonylag kevés betonra van szükségünk, lassú, aprólékos munkafolyamatokhoz, szűk építési helyeken. Nagy mennyiségben inkább útépítési munkálatoknál alkalmazzák, szegélyek megtámasztására vagy aszfaltkő helyett.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr6618234113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása