Beton Portál

Beton Portál

Cement története a Római Korban

2023. november 27. - N.Ferenc

Cement története a római korban

 

A Római Korban alkalmazott cement története rendkívül érdekes és mély gyökerekkel rendelkezik. A hidraulikus cementek eredete egészen az ókori Görögországba és Rómába nyúlik vissza. A rómaiak egy keveréket alkalmaztak, mely mész és vulkanikus hamu kombinációja volt. Ez a keverék lassan reagált a vízzel, és végül kemény tömeggé alakult, alkotva a római vakolatok és betonok cementáló anyagát több mint 2000 évvel ezelőtt. Ezt a speciális cementet későbbi építkezéseik során is széles körben alkalmazták.

A vulkanikus hamu, melyet Olaszország Pozzuoli városa közelében bányásztak ki, különösen gazdag volt az alapvető aluminoszilikát ásványokban. Ez adta meg a római kor klasszikus pozzolán cementjét. Még ma is a "pozzolán" vagy "pozzolán cement" kifejezés a cement egy speciális típusára utal, mely finoman osztott aluminoszilikátra épül, és képes a lassú reakcióra a vízben, létrehozva ezzel a cementet.

painted-gray-wall.jpg

A portland cement, a hidraulikus mész utódja, John Smeaton nevéhez fűződik, aki 1756-ban fejlesztette ki, miközben az Eddystone világítótornyot építette Anglia partjainál. A következő jelentős fejlesztés körülbelül 1800-ban történt Angliában és Franciaországban, ahol agyagos mészkőt égettek, hogy egy új anyagot nyerjenek. Az Egyesült Államokban is hasonlóan természetes "cementkőt" égettek. Ezek a természetes cementek rokonai a portland cementnek, de könnyebben éghetőek és ellenőrizhetetlen az összetételük.

A portland cement feltalálását általában Joseph Aspdinnek tulajdonítják, aki 1824-ben szabadalmaztatta a mészkő és agyag szintetikus keverékéből készült anyagát. Ezt a terméket "portland cementnek" nevezte el, mivel látott egy képzelt hasonlóságot a portland kővel, egy Angliában használt mészkőfajtával. A portland cement gyártása terjedni kezdett más európai országokban és Észak-Amerikában. Az 1800-as évek közepére az igazi portland cement talán Isaac Charles Johnson munkája volt Délkelet-Angliában.

A portland cement elterjedése a 20. század során világszerte megtörtént. 2019-re Kína és India váltak a cementgyártás vezetőiévé, majd Vietnám, az Egyesült Államok és Egyiptom követte őket a rangsorban. A római kor óta a cement története folyamatos fejlődésen ment keresztül, és ma is meghatározó szerepet játszik az építőiparban és az infrastruktúrafejlesztésben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr5418268087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása