Beton Portál

Beton Portál

Milyen betonfajták vannak?

2023. november 03. - N.Ferenc

Milyen betonfajták vannak?

 

A beton az építkezés alapköve, de kevesen gondolnak bele, hogy mennyiféle típusa létezik. A beton sokkal több, mint egyszerű szürke anyag - különböző keverékű, összetételű és alkalmazású fajtái számtalan építészeti, építkezési és mérnöki célt szolgálnak. Ismerjük meg a beton sokféle változatát, és fedezzük fel alkalmazásuk sokoldalúságát!

A betonfajtákat több szempont alapján is csoportosíthatjuk:

Testsűrűség alapján:

Könnyűbeton (LC): Általában tetőtérbeépítéshez és hőszigetelő szerkezetek kialakításához alkalmazzák.
Normálbeton (NC): Ez az általános célú betonfajta, mely széleskörűen elterjedt.
Nehézbeton (HC): Rendkívül sűrű és speciális alkalmazásokhoz, például sugárvédelemhez, kerül felhasználásra.

Konzisztencia alapján:

foldnedves-elso_1.jpg

Földnedves (FN)
Kissé képlékeny (KK)
Képlékeny (K)
Folyós (F)

Tartósság alapján:

Fagyálló (XF)
Korróziónak ellenálló (XK)
Víznyomásnak ellenálló (XV)
Kopásnak ellenálló (XK)

Ezek a főbb csoportok, de a betonokat még számos szempont alapján is osztályozhatjuk, például a felhasznált adalékanyagok alapján.

Milyen adalékanyagokat használnak a betonban?

A betonban használt adalékanyagok anyagok sokféle feladatot látnak el, például módosítják a beton tulajdonságait, szabályozzák a kötési időt, javítják a beton állagát és növelik a beton ellenálló képességét. Itt van néhány példa a betonban alkalmazott ilyen anyagokra:

Természetes adalékanyagok: homok, kavics, homokos kavics, zúzottkő, vulkáni tufa
Mesterséges adalékanyagok: duzzasztott agyagkavics, kohó habsalak, granulált kohósalak, duzzasztott üvegkavics, duzzasztott perlit.
Fagyásgátló adalékszerek: A fagyásgátló adalékkal javított betont általában akkor alkalmazzák, ha az építkezés időszakában hideg, és akár fagy is várható.
Kötéskésleltető adalékszerek: Azért kerül a betonba, hogy késleltessék a cement idő előtti megkötését.
Habképző adalékszerek: Hőszigetelő, könnyű súlyú.
Tömítő adalékszer: Vízálló betonhoz alkalmazható.
Képlékenyítő adalékszer: Folyékony betonhoz.
Kötésgyorsító adalékszer: Födémbetonokhoz.
Légbuborék-képző adalékszer: Fagy- és sóálló betonokhoz.

Ezen anyagok segítik a beton jellemzőinek szabályozását annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a különböző felhasználási területek specifikus követelményeinek.

Milyen hatással van a betonra az adalékanyagok használata?

Az adalékanyagok használata jelentősen befolyásolhatja a beton tulajdonságait. Nézzünk néhány példát:

Szilárdság: Az adalékanyag erőssége szignifikánsan határozza meg a beton szilárdságát. Az adalékanyaghoz felhasznált kőanyag saját nyomószilárdsága legalább kétszer nagyobb kell, hogy legyen, mint a tervezett beton 28 napos kockaszilárdsága.
Víztartalom: Az adalékanyagban a víz vagy beépül a szemcsék közötti résekbe, vagy a szemcsék felszínén található. Beton készítésekor mindig fontos figyelembe venni az adalék vízfelvételét és a felületi nedvességét, amikor a víz mennyiségét szabályozzuk.
Halomsűrűség: A halomsűrűség lehetővé teszi a tömeg és a térfogat egymás közötti átszámítását. A betonadalék halomsűrűsége az anyag sűrűségétől és a tömörítés mértékétől függ, ami magába foglalja a szemcsék közötti hézagok össztérfogatát és a szemcsék közötti tér kitöltöttségét.
Szemmegoszlás: A betonadalék szemnagyságok szerinti eloszlását az adalékszemek tömegének százalékos arányával fejezzük ki.
Finomsági modulus: A finomsági modulus egy számérték, ami összefoglalja az adalékanyag tulajdonságait.

Az adalékanyagokat a beton keverési folyamatában szokták hozzáadni, ahol fokozatosan adják hozzá a szükséges mennyiséget. Általában az előre gyártott betonokhoz alkalmazzák az adalékanyagokat, amelyeket betonüzemben állítanak elő.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr8118249679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása