Beton Portál

Beton Portál

Pumix amit tudni kell róla!

2023. október 19. - N.Ferenc

Pumix amit tudni kell róla!

 

A pumix egy speciális betonszállító jármű, amely képes a beton szállítására és pumpálására is. A legfontosabb tulajdonsága, hogy a szükséges betonmennyiséget a helyszínre szállítja, miközben megőrzi a beton megfelelő állagát. A járműben található egy mixertartály, amely a kiszállítás során megőrzi a beton kellő képlékenységét, valamint egy betonpumpa is. A használatakor tehát nincs szükség külön szállítóeszközre és pumpára, mert ez a jármű mindkét munkafázist képes elvégezni.

A pumix méreteit a távirányítható gémjének hossza alapján adják meg. A gém hossza lehet 20 métertől akár 44 méterig, de a pumix esetében, mivel az nemcsak pumpál, hanem szállít is, ennél korlátozottabbak a gémméretei: leggyakrabban 24 vagy 28 méteres lehet.

pumix-elso.jpg

A pumix legnagyobb előnye, hogy egyszerre tartja kellően képlékenyen a betont, és teszi lehetővé azt, hogy a betonozandó felületre kerüljön. Ezért arra is oda kell figyelni, hogyan kezeljük az építkezés során. Ennek egyik kulcsfontosságú része a képlékeny mixer beton megfelelő módon történő kiszállítása acélállomásra.

Milyen előnyei vannak?
A pumixnek számos előnye van, amelyek közül néhány a következő:
Kettő az egyben megoldás: A pumix képes a beton szállítására és pumpálására is. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség külön szállítóeszközre és pumpára, mert ez a jármű mindkét munkafázist képes elvégezni.
Hatékonyság: Képes a beton gyors és hatékony szállítására a helyszínre.
Megőrzi a beton minőségét: Képes megőrizni a beton megfelelő állagát, képlékenységét a szállítás során. Ez azt jelenti, hogy a beton nem szilárdul meg a szállítás során, így a helyszínre érkezve azonnal fel is használható.
Rugalmas: A pumix méretét a távirányítható gémjének hossza alapján adják meg. Ez lehet 20 métertől akár 44 méter hosszú méretű is, ami rugalmasságot biztosít a különböző építési helyszínekhez. Ez különösen hasznos lehet olyan helyeken, ahol nehézkes lenne a beton közvetlen eljuttatása a felhasználási helyre.
Ezek az előnyök teszik a pumixot ideális választássá sokféle építkezési projektben.

Hogyan kell kezelni a pumixot?
A pumix kezelése szakértelmet és speciális ismereteket igényel. A járműben található egy mixertartály, amely a kiszállítás során megőrzi a beton kellő képlékenységét, valamint egy betonpumpa is. A pumix méreteit a távirányítható gémjének hossza alapján adják meg. A gém hossza lehet 20 métertől akár 44 méterig, de a pumix esetében, mivel az nemcsak pumpál, hanem szállít is, ennél korlátozottabbak a gémméretei.

A pumix kezelése során fontos figyelembe venni a következőket:

Beton minősége: A beton minőségét és állagát folyamatosan ellenőrizni kell. A beton nem lehet túl folyékony, de túl kemény sem.
Beton kiszállítása: A beton megfelelő módon történő kiszállítása kulcsfontosságú. A pumix segítségével a betont a helyszínre kell szállítani.
Beton pumpálása: A beton pumpálása során figyelembe kell venni a gémméretet és a pumpálás sebességét.
Fontos tudni, hogy a pumix kezelése speciális képzést igényel, és csak szakképzett személyzet végezheti. Mindig követni kell a gyártó utasításait és biztonsági előírásokat.

Milyen más betonszállító járművek vannak még?
A betonszállító járművek között számos típus található, amelyek különböző feladatokra lettek tervezve.
Néhány példa:
Betonkeverő teherautók: Ezek a járművek egy speciális szállítótartállyal rendelkeznek, ami a beton folyamatos forgatásával a megfelelő állagban tartja azt. A betonkeverő teherautók szállítási kapacitása általában 7-10 köbméter között van.
Pumix: Egy speciális betonszállító jármű, amely képes a beton szállítására és pumpálására is. A járműben található egy mixertartály, amely a kiszállítás során megőrzi a beton kellő képlékenységét, valamint egy betonpumpa is.
Teherkocsik: Ezek a járművek nagyobb fajsúlyú, ömlesztett anyagok (például kő, kavics, homok stb.), darabos áruk (például beton, acél, faáru stb.), járművek és konténerek fuvarozására alkalmasak.

Minden járműtípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy a megfelelő típust válasszuk az adott feladatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr3618238187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása