Beton Portál

Beton Portál

Az Építkezések Alapja-Készbeton

2023. október 18. - N.Ferenc

Az Építkezések Alapja-Készbeton

 

A készbeton egy építészeti szakkifejezés, ami egy bizonyos betontípus megnevezése. A köznapi nyelvben a készbeton tulajdonképpen azt a betont jelöli, amit nem otthon keverünk ki házilag. A készbeton már előre ki van keverve, és gyakorlatilag már lehet is rögtön felhasználni. Az építészeti szakzsargonban kétféle „készbetonról” beszélünk.

1. Előre kikevert készbeton, vagy transzportbeton: A transzport vagy más néven mixerbetont nagy gyárakban, üzemileg állítják elő, és speciális keverőkocsikban szállítják ki az építkezés helyszínére. Az ilyen fajta készbeton szigorú minőségi előírásoknak kell, hogy megfeleljen.
2. Előre kikevert beton, azaz szárazbeton: Ezt a készbetonfajtát ismerhetjük még hobbibetonként is. Elsősorban kisebb otthoni betonozásokhoz használják. A zsákos készbetonban tulajdonképpen minden betonalapanyag benne van, ami száraz, vagyis felhasználásakor már csupán vízzel kell összekeverni.

betonszallitas.jpg

A készbeton használata során mire és hogyan figyeljünk:

Mielőtt megvennénk, tájékozódjunk alaposan, hogy arra a célra, amire szeretnénk használni, a készbeton melyik fajtája alkalmas a leginkább.

Mire figyeljünk:
A megfelelő víz mennyiségre és minőségre.
Ügyeljünk a szállításra.
Ne feledjük a betonsimítást.
A Baumit Száraz Beton egy gyárilag kevert szárazbeton, amelyet betonozási és javítási munkákhoz használnak a házban és a ház körül.

Milyen arányban kell keverni a készbetont?
A készbeton keverési arányát több tényező is befolyásolja, beleértve a beton típusát és a felhasználás módját. Azonban általánosságban a következő arányokat szokták alkalmazni:

Cement: 10-15%
Víz: 15-20%
Sóder (homok és kőzúzalék): 60-75%
Fontos megjegyezni, hogy a beton szilárdsága a víz-cement arány nagyságával fordított arányban van. Tehát a betonkeverésnél arra kell törekedni, hogy a szükséges minimális vizet használjuk fel. A gyakran hallott “1 lapát cement, 3 lapát sóder” módszer akár kétszer több cementet használ a kelleténél, esetleg gyengébb minőséget produkálva.
Az adott betonkeverékhez tartozó specifikus keverési arányokat mindig az adott termék csomagolásán vagy a gyártó weboldalán található utasításokban találhatjuk meg. Mindig kövesse ezeket az utasításokat a legjobb eredmény érdekében.

Milyen betonkeverő gépet ajánl a készbetonhoz?

A betonkeverő gép kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni, beleértve a felhasználás módját, a beton mennyiségét és a rendelkezésre álló költségvetést. Az alábbiakban néhány ajánlott betonkeverő gépet találhat:

HECHT 2117: Ez egy belépő szintű, 550 watt teljesítményű betonkeverő1. Az űrtartalma 120 liter.
Bisonte BBY140: Ez a betonkeverő 550 watt teljesítményű és 140 literes űrtartalommal rendelkezik.
Agrimotor B1510FK: Ez a betonkeverő 1000 watt teljesítményű és 155 literes űrtartalommal rendelkezik.
Agrimotor B1308FK: Ez a betonkeverő 800 watt teljesítményű és 130 literes űrtartalommal rendelkezik.
Scheppach MIX 180: Ez a betonkeverő 800 watt teljesítményű és 180 literes űrtartalommal rendelkezik.
Az otthoni használatra leginkább a 120-140 literes elektromos változatokat javasolják. A betonkeverő ár pedig egyenes arányban megy felfelé a dob és a motor méretével.

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr9118237455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása