Beton Portál

Beton Portál

Földnedves Beton - A Szilárd Alapanyag a Különféle Betonok Között

2023. november 14. - N.Ferenc

Földnedves Beton - A Szilárd Alapanyag a Különféle Betonok Között

 

A földnedves beton (jelölése F1, régebben FN) a Magyar Szabvány négy kategóriája közül a legszárazabb és legkevésbé nedves változat. Kiemelkedően alacsony víztartalma miatt kevésbé terül el könnyen, így a bedolgozás után szükséges egyengetni. A lapvibrátorral történő tömörítés biztosítja a megfelelő sűrűséget.

A földnedves beton konzisztenciája, vagyis folyóssága alapján a legkevésbé folyós, azaz a legszilárdabb betonfajtát képviseli. Állaga hasonló az erősen nedves földéhez. Tehát, ha lassabban kötő, szárazabb betonra van szükség, a földnedves beton optimális választás.

betonszallitas.jpg

A friss beton egyik kiemelkedő jellemzője a konzisztencia, mely az arányától függ a beton receptúrájában szereplő cement és víz között. A beton konzisztenciája elsősorban a bedolgozhatóság szempontjából fontos, de hatással van a szilárdságra is.

Az azonos összetételű beton esetén a beton erőssége és szilárdsága fordított arányban nő a folyóssággal. Minél több cement van a keverékben, annál erősebb lesz a beton (és annál költségesebb). A képlékenyebb betonok képesek teljesen körbevenni sűrűn vasalt szerkezeteket. A folyósabb beton könnyebb bedolgozhatóságot biztosít.

A földnedves betont lehetőség van egy ideig tárolni a felhasználás előtt. Házilag kevert betont friss állapotban kell felhasználni, hogy elkerüljük az idő előtti kötést. Ellenben a földnedves beton állaga 1-2 órán keresztül megőrzi az optimális állapotát.

A földnedves beton néhány érdekessége:

A földnedves beton a legszilárdabb betonfajta, és legkevésbé folyós.
A friss beton F1 konzisztenciája az arányoktól függ a receptúrában.
Jelölése F1, régebben FN, a Magyar Szabvány szerint a legszárazabb beton.
Az alacsony víztartalom miatt nehezen terül szét, így a bedolgozást követően simítani kell.
Szállítása nem történhet szivattyúzással, hanem talicskával, bobcat-tel vagy rakodógéppel juttatható a beépítés helyszínére.
A massza bedolgozása előtt 1-2 órás várakozást elvisel.
Az olcsóbb megoldások közé tartozik a képlékenyebb betonokhoz képest.
Lehetséges egy ideig tárolni, mielőtt felhasználnánk.
Szállításához elegendő egy billenőplatós teherautó.
Betonfajták konzisztencia (folyósság) szerint növekvő sorrendben:

Földnedves (jele F1, vagy régebbi FN)
Kissé képlékeny (jele F2, vagy régebbi KK)
Képlékeny (jele F3, vagy régebbi K); illetve F4, F5, F6 (régebbi szerint folyós, F)

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr5118258273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása