Beton Portál

Beton Portál

Földnedves beton: Szilárd alapok és rugalmas felhasználás az építőiparban

2024. február 21. - N.Ferenc

Földnedves beton: Szilárd alapok és rugalmas felhasználás az építőiparban

 

A földnedves beton egy speciális típusú beton, ami egyfajta köztes megoldás a házilag kevert beton és az előre kikevert transzportbeton között. A földnedves beton a legkevésbé folyós, ezáltal a legszilárdabb betonfajta. Állaga az erősen nedves földhöz hasonló. A földnedves beton viszonylag alacsony víztartalma miatt nehezen terül szét, így bedolgozás után el kell simítani. Tömörítése lapvibrátorral történik, mivel szivattyúzása nem lehetséges. Talicskával vagy rakodógéppel lehet a beépítés helyszínére juttatni, és billenőplatós teherautóval szállítják. Az előnye, hogy a massza 1-2 órás várakozást elvisel a bedolgozás előtt, és két-három órán belül kezd kötni, így nem kell azonnal nekilátni a lerakásnak. Nem szükséges kapkodni vele, és lapáttal, talicskával is könnyen el lehet dolgozni.
Érdekességként megemlíthető, hogy a földnedves beton olcsóbb, mint a folyósabb típusok. Megspórolható a betonpumpa bérlése, viszont több munkás és munkaóra szükséges a bedolgozásához. Fontos ezt is figyelembe venni a költségek tervezésekor, nem csak a beton árát nézve.

soft-concrete-texture.jpg

Összefoglalva, a földnedves beton sokféle alkalmazási területet kínál az építőiparban, különösen olyan helyzetekben, ahol a helyszín nehezen megközelíthető, vagy a munka nem igényel azonnali bedolgozást.

Mire használják az építőiparban a földnedves betont?

Az építőiparban a földnedves betont többféle célra alkalmazzák. Különösen ajánlott olyan helyzetekben, ahol viszonylag kis mennyiségű betonra van szükség, vagy lassú, aprólékos munkafolyamatokhoz, valamint szűk építési területeken. Nagy mennyiségben inkább útépítési munkálatoknál használják, például szegélyek megtámasztására vagy aszfaltkő helyett. A földnedves beton más felhasználási területei közé tartozik házalapok kialakítása, kerítések vagy oszlopok alapjainak formázása, valamint bármilyen vasalatlan vagy nem túl sűrűn vasalt szerkezet létrehozása. Akár aljzatbetonként is használható, ha a beépítés helyére mixerrel vagy pumpával nem lehet könnyen megközelíteni.

Milyen előnyei vannak a földnedves betonnak?

 A földnedves beton számos előnnyel rendelkezik:

Hosszabb képlékenység: A földnedves beton hosszabb ideig, akár maximum 3 óráig is megtartja képlékenységét a mixerbetonnál. Ez lehetővé teszi, hogy rövid ideig tároljuk, mielőtt nekilátnánk a bedolgozásnak.
Szállítás: A földnedves beton kiszállításához nem szükséges speciális betonszállító autó; egy egyszerű billenőplatós teherautó is elegendő.
Költséghatékonyság: A földnedves beton olcsóbb, mint a folyósabb betonfajták. Ezen kívül megtakarítható a betonpumpa bérlésének nem elhanyagolható költsége.
Rugalmas bedolgozás: A földnedves beton a lerakás után néhány órán belül, pontosan 2-3 órán belül köt, így nem szükséges az azonnali lerakása.

Ezen előnyök miatt a földnedves beton ideális választás bizonyos építési munkálatokhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a földnedves beton bedolgozása általában több munkás kezet és munkaórát igényel, így ezeket a költségeket is figyelembe kell venni a döntés meghozatalakor.

Milyen anyagokból készül a földnedves beton?

 A földnedves beton összetétele a következőkből áll:

Cement: A beton alapanyaga, amely összeköti a többi összetevőt. Általában 250 kg CEM I 32,5 R vagy CEM II A 32,5 típusú cementet használnak.
Homok (homokos kavics): Az összetétel fontos része, amely kitölti a cement közötti teret és hozzájárul a beton szilárdságához. Általában 1200 kg 0/8-as vagy 0/4-es szemnagyságú osztályozott homokos kavicsot használnak.
Sóder: A beton szilárdságát és tartósságát növeli. Általában 1800 kg sódert használnak.
Víz: A víz aktiválja a cementet, lehetővé téve, hogy összekösse a többi összetevőt. Általában 130 liter vizet használnak, vagy 0,6 tömegrész víz, azaz 180 kg/liter.

Fontos megjegyezni, hogy a pontos összetétel változhat a kívánt beton minőségétől és a felhasználás módjától függően.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr6518330621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása