Beton Portál

Beton Portál

"Betontörténet: Az Évszázadok Fejlődése és a Modern Formálódás"

2023. november 30. - N.Ferenc

"Betontörténet: Az Évszázadok Fejlődése és a Modern Formálódás"

 

Az az időintervallum, amikor először találták fel a betont, szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy mit értünk a "beton" kifejezés alatt. Az ősi anyagok, mint a gipsz vagy a mészkő, már az elejétől fogva szerepet játszottak a nyers cementek készítésében. Ezek az anyagok azonban távol álltak attól, amit ma betonnak hívunk. A mészkő zúzása és égetése révén keletkezett nyers cementekből, amikor hozzáadtak homokot és vizet, habarcs lett, egy vakolatszerű anyaggá alakulva, melyet arra használtak, hogy a köveket egymáshoz ragasszák. A következő évezredek során ezeket az anyagokat folyamatosan fejlesztették, kombinálták más anyagokkal, és végül modern betonná formálták őket.

A mai beton portlandcement, durva és finom kő, valamint homok alkotóelemeivel és vízzel készül. Az adalékanyagok vegyszerek, melyeket a betonkeverékhez adnak a kötési tulajdonságok szabályozására, különféle környezeti hatások, például magas vagy alacsony hőmérséklet, szeles időjárás, stb., elleni védelem érdekében.

A beton előfutárát Kr. e. 1300-ban fedezték fel, amikor a közel-keleti építők rájöttek, hogy ha agyagerődítményeik külső részét és otthonuk falait vékony, nedves, égetett mészkőbevonattal borítják, az kémiai reakcióba lép a levegőben lévő gázokkal, és egy kemény, védő felületet hoznak létre. Bár ez még nem volt beton, de megteremtette a cement fejlődésének alapjait.

A korai cementes kompozit anyagok jellemzően habarccsal, zúzott, égetett mészkővel, homokkal és vízzel készültek, amelyeket kőépítményekhez használtak, nem pedig az anyagot formákba öntötték, mint ahogy ma a modern betont használjuk. A modern betonban a forma a beton.

nyerges-kamion_1.jpg

A cement, mint a modern beton egyik kulcsfontosságú alkotóeleme, régóta jelen van. Körülbelül 12 millió évvel ezelőtt, a mai Izrael területén, a mészkő és az olajpálma reakcióinak spontán égése során keletkeztek természetes lerakódások. A cement azonban nem ugyanaz, mint a beton. A beton egy összetett építőanyag, és az alkotóelemek, amelyek közül a cement csak egy, az idők során változtak, és még ma is változnak. A beton teljesítményjellemzői változhatnak attól függően, hogy milyen erőkkel kell szembenéznie. Ezek az erők lehetnek fokozatosak vagy intenzívek, érkezhetnek felülről (gravitáció), alulról (talaj mozgása), oldalról (oldalirányú terhelések), vagy akár erózió, kopás, vagy vegyi támadás formájában jelentkezhetnek. A beton összetevőit és azok arányait tervezési keveréknek nevezzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr2118270563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása