Beton Portál

Beton Portál

Betonkészítés és Különféle Tulajdonságok: MSZ EN 2006-1:2002 Szabvány Alapján

2023. november 29. - N.Ferenc

Betonkészítés és Különféle Tulajdonságok: MSZ EN 2006-1:2002 Szabvány Alapján

 

A beton, mint építőanyag, számos változó tulajdonsággal bír, amelyeket szabványok szabályoznak. A Magyar Szabvány (MSZ) EN 2006-1:2002 iránymutatásai alapján a betont három kategóriába sorolhatjuk a testsűrűsége szerint: könnyűbeton (LC), normálbeton (C) és nehézbeton (HC). Mindegyik kategória más-más sűrűségi tartományba esik, ami meghatározó a beton jellemzésében.

A beton testsűrűsége a megszilárdulás után mérhető meg, és tömeg- és térfogatmérési, illetve számítási eljárások segítségével határozható meg. A testsűrűség mellett a beton nyomószilárdsága is kulcsfontosságú jellemző. Ennek meghatározása a testsűrűség jelölése (LC, C, HC) után következő számmal történik.

A magyar szabványok szerint a nyomószilárdság meghatározásához hengerszilárdság alkalmazható, ahol 300 mm magas és 150 mm átmérőjű próbahengert használnak. Ez a módszer eltér az európai szabványtól, mely kockaszilárdságot is mér. A könnyűbetont különösen használják hőszigetelő szerkezeteknél, ahol különböző adalékanyagokat kevernek hozzá a jobb szigetelési tulajdonságok érdekében.

A normálbeton a legelterjedtebb, mivel strukturális felhasználásra alkalmas. Nehézbetont sugárvédelmi feladatok ellátó épületekben alkalmazzák, mivel magas sűrűségű és erős anyag.

A beton konzisztenciája is meghatározó tényező. Az alig földnedves betont nagy tömegű vasalatlan vagy gyenge vasalással rendelkező szerkezeteknél alkalmazzák, míg az önthető betont nagy területű és gyorsan megépíthető szerkezetekhez használják.

foldnedves-elso_2.jpg

A beton környezeti osztályozása is jelentős. A fagyálló, olvasztó sóálló, vízzáró és kopásálló betonok különböző környezeti kihívásoknak való megfelelést biztosítanak. Az egyes osztályokat a betűjelek és a hozzájuk rendelt számok határozzák meg, jelölve a beton környezeti ellenállásának mértékét.

A bejegyzés trackback címe:

https://betonportal.blog.hu/api/trackback/id/tr3618269823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása